The challenges proposed by the sponsoring companies are:    
 • Aplicació de molèculesdopaminèrgiques soleso en combinació dins deSNC, dins de malalties ambparkinson, alzheimer, etc.

 • Aplicació de Microbioma digestiu en el tractament d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Anàlisi de la Disbiosis digestiva dins de malalties immunològiques alimentàries.

 • Identificació o desenvolupament de mètodes amb capacitat d’analitzar l’eficàcia regeneradora d’una combinació d’ingredients en les estructures de lligaments, tendons i cartílags. Es contemplen tant metodologies in vitro o ex vivo. 

 • Identificació o desenvolupament de dispositius mèdics pel diagnòstic i la detecció de biomarcadors en fluids corporals (suor, saliva, etc)
 • Non-Invasive Prenatal test en format kit. Actualment els tests pre-natals estan a l’ordre del dia i la tecnologia està ben desenvolupada. https://ghr.nlm.nih.gov/primer/testing/nipt. No obstant, aquesta tecnologia només arriba al mercat en forma de servei de manera que els hospitals han de subcontractar el servei a determinats laboratoris que poden fer l’anàlisi tot enviant la mostra de sang de la mare; aquest servei és car en comparació amb les anàlisi de rutina que es duen a terme als hospitals. Des de la divisió d’IVD de Palex s’ha identificat la necessitat de disposar d’un kit que permeti fer l’anàlisi al mateix hospital.
 • Noves membranes per hemodiàlisi: L’hemodiàlisi és una tècnica emprada en pacients renals que consisteix en recircular la sang del pacient a través d’unes membranes per eliminar-ne les substàncies tòxiques. Actualment les membranes generen un estrés oxidatiu important i impliquen que el pacient de promig hagi de tractar-se durant 4 hores. Unes membranes d’un nou material que permetés reduir el temps d’hemodiàlisi i reduir l’estrés oxidatiu millorarien la qualitat de vida dels pacients.
 • Noves aproximacions terapèutiques pel tractament de malalties minoritàries (en línia amb la Marató de TV3 d’aquest any).

 • Millores en el diagnòstic de malalties de base genètica i desenvolupament de mètodes de preselecció de pacients per estudis clínics
 • Disseny d’un algoritme que permeti definir el tipus de gonadotropina a utilitzar en els processos d’hiperestimulació ovàrica controlada, tant en pacients joves com en pacients més grans (>37), que són el percentatge més elevat de pacients que van als centres de reproducció assistida.
  • Tipus de gonadotropina (FSH humana, FSH recombinante, LH, HMG, Testosterona
  • Dosis més adequada de gonadotropina
  • Combinació de gonadotropines o testosterona
 • Amb l’objectiu de millorar els procediments mèdics, es busca reduir la grandària i augmentar la funcionalitat dels dispositius mèdics mínimament invasius, per a això es requereix recerca en el procés de fabricació de les peces d’aquests dispositius. El repte proposat és llavors aconseguir realitzar un prototip funcional bàsic d’un nou sistema d’impressió 3d per electrodeposició de tan sols dues matrius de 3×3 píxels podent demostrar la capacitat i innovació de com pot unir i elevar el material i formar el sòlid àtom per àtom.

 • Dispositiu mèdic innovador pel tractament o prevenció de malalties cardiovasculars.

  Busquem solucions que, via transcatèter, puguin resoldre una malaltia vascular. El dispositiu en qüestió pot incloure un implant i/o sistema d’alliberació de fàrmac pel tractament de la malaltia en qüestió.

  Alguns exemples de les malalties vasculars objectiu són: cardiopatia isquèmica, valvulopatia, ICTUS, malaltia vascular perifèrica, hipertensió, arrítmies, insuficiència cardíaca…
 • Noves molècules actives per ser aplicades a cosmètica i camps afins

  Noves molècules actives amb potencial per ser aplicades al sector cosmètic (Hidratants, antiaging, solar, ungles, tractament de cabell i/o cuir cabellut, conservants/ antimicrobians, bioemulsificants, espessants, polimers filmògens i amb efecte immediat) i camps afins (antiperspirant, deodorant, oral care, dental care, solucions digitals o noves tecnologies que permetin identificar diferències en la pell fruit del tractament cosmètic).

  En concret es valoraran de forma especialment positiva molècules que provinguin d’origen natural, biobased polymers o amb algun benefici especial relatiu a la sostenibilitat (per ex. Valorització de residus agraris).

  Lipotec.com
EN
CAT EN